Jesteś tutaj
Strona główna > Kuchnia i zdrowie

Yerba mate i jej cenne właściwości

Yerba mate to odpowiednik herbaty o południowoamerykańskiej odmianie, do której przyrządzenia wykorzystuje się liście ostrokrzewu paragwajskiego. Napój jest bardzo popularny w krajach Ameryki Południowej, nie mniej jednak coraz chętniej sięgają po niego również mieszkańcy Europy.

Yerba mate to trunek o bardzo długiej przeszłości historycznej, gdyż pierwotnie był spożywany przez rdzenne plemiona południowoamerykańskie, które jako pierwsze odkryły zarówno charakterystyczny jej smak, jak również cenne właściwości zdrowotne. Późniejszą reklamą zajęli się misjonarze, którzy z chęcią przystępowały do zakładania plantacji ostrokrzewu, jednocześnie wprowadzając pewne modyfikacje do sposobu jego spożywania.

yerba mate
Yerba mate – alternatywa dla herbaty i kawy

To, co łączy Yerba mate z klasyczną kawą to niewątpliwie zawartość kofeiny oraz teobrominy, czyli jednym słowem mówiąc – właściwości o działaniu pobudzającym. Spożywanie tego trunku jest niejako zastrzykiem energii dla organizmu, niwelatorem zmęczenia i osłabienia. Po wypiciu już jednej filiżanki napoju poczujemy przyjemne rozluźnienie, a także wzrost sprawności fizycznych, jak i intelektualnych. Mało tego, zawarta w niej witamina B jest składnikiem o działaniu antydepresyjnym, dzięki czemu istotnie poprawia nasz nastrój i samopoczucie.

Yerba mate zyskało wielu swoich zwolenników z uwagi na właściwości poprawiające trawienie i łagodzenie dolegliwości gastrycznych. Warto jednak w tym miejscu podkreślić, że jej spożywanie przez osoby z chorobą wrzodową nie jest zalecane. Napar stymuluje procesy metaboliczne, stąd też regularne picie napoju jest polecane przez osoby będące na diecie. Trunek charakteryzuje się również właściwościami moczopędnymi oraz poprawiającymi wydolność nerek, ułatwiając również wydalenie toksyn i szkodliwych substancji z organizmu.

Yerba mate to niemal cudowny napój, który szeregiem cennych właściwości zdobył serca wielu konsumentów. Swoje wysokie walory zdrowotne zawdzięcza obecności witamin i składników mineralnych, do których przede wszystkim można zaliczyć: witaminę A, która podnosi odporność organizmu, wywierając pozytywny wpływ na wzrok. Witaminie B1 oddziałującej na układ nerwowy oraz procesy trawienne. Witaminie B2, która wzmacnia włosy, chroniąc oczy przed powstawaniem stanów zapalnych. Witaminie C za działanie wzmacniające zęby, pobudzające produkcję czerwonych ciałek krwi oraz działanie antytoksyczne. Korzystny wpływ Yerba mate odgrywają również składniki mineralne, do których zaliczyć należy żelazo o właściwościach podnoszących kondycję fizyczną, magnez, krzem, siarkę, fosfor za pozytywny wpływ na układ wydalniczy i nerwowy oraz wapno, potas i sód, które wzmacniają zęby oraz kości.

Dodaj komentarz

Top