Jesteś tutaj
Strona główna > Kuchnia i zdrowie

Jak wybrać patelnię – uniwersalne rady, jak wybrać solidne naczynie

Jedną z najczęściej stosowanych technik obróbki cieplnej żywności jest smażenie. Do tego celu będziemy potrzebowali dobrej patelni, która jest kluczem do doskonałego przygotowania potraw w punkt i wyciągnięcia z nich maksymalnych walorów smakowych. W pierwszej kolejności ważne jest sprecyzowanie swoich potrzeb, bo to one decydują o konkretnym modelu. Poniżem postaramy się przedstawić kluczowe kryteria wyboru, które powinny doprowadzić nas do znalezienia i dobrania idealnej patelni.

Przeznaczenie i rodzaj kuchenki

Przed przystąpieniem do wyboru musimy wiedzieć do czego patelnia będzie przez nas wykorzystywana i jak często. W przypadku tzw. niedzielnych kucharzy nie musimy aż w tak dużej mierze skupiać się na jej trwałości. Ze względu na rzadkie użytkowanie nie będzie ulegała uszkodzeniom i będzie mogła być użytkowana nawet przez kilka lat. Takie patelnie mogą być wyposażone we wskaźnik nagrzania powierzchni, który ułatwia wyczucie idealnego momentu na rozpoczęcie obróbki. Osoby, które gotują codziennie lub szukają patelni na potrzeby zawodowej gastronomi będą musieli poświecić więcej czasu na wybranie naczynia. Powinno być ono trwałe, bez dodatków szkodliwych substancji i z powłoką zapobiegającą przywieraniu w czasie smażenia bez tłuszczu – źrodło – kategoria patelnie w namoimstole.pl.

Ważnym elementem w czasie wybierania patelni jest dostosowanie jej do rodzaju posiadanej kuchenki. Jeżeli w swoim domu mamy system indukcyjny to zwykłe patelnie nie będą z nią współpracowały. Wykorzystują one inne zjawiska fizyczne, które polegają na zjawisku indukcji. Patelnia działająca na takim rodzaju kuchenki powinna być wykonana z materiałów ferromagnetycznych i mieć płaskie dno. W przypadku pozostałych rodzajów kuchenek nie mamy takich ograniczeń.

patelnie

Rodzaj powłoki

Powłoka mająca kontakt z żywnością ma największe znaczenie w procesie smażenia. Wpływa przede wszystkim na skłonność do przywierania jedzenia do dna. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze materiały używane w produkcji patelni.

Powłoka teflonowa – obecnie najczęściej spotykany materiał wyścielający dno naczynia. Opracowany został przez firmę DuPont. Główną zaletą jest możliwość używania patelni bez dodatku tłuszczu. Potrawy smażone na teflonie nie przywierają do dna i trudno jest je przypalić. Minusem tego rozwiązania jest niska trwałość powłoki i jej podatność na uszkodzenia. Łuszczący teflon klasyfikuje patelnie do wyrzucenia, ponieważ może przedostać się do jedzenia i być szkodliwy dla zdrowia.

Powłoka ceramiczna – ich popularność stale rośnie ze względu na cechy użytkowe. Są one z reguły tańsze od patelni teflonowych a również oferują możliwość smażenia bez dodatku tłuszczu. Cechą charakterystyczną takiej powłoki jest jej całkowita gładkość – w ten sposób można rozpoznać również prawdziwą ceramikę od innych tworzyw. Używanie patelni o takiej powłoce jest całkowicie bezpieczne.

Powłoka tytanowa – nowość w segmencie patelni. Tytan jest wytrzymałym metalem, charakteryzujący się podobnymi właściwościami do stali. Dzięki temu bardzo trudno jest uszkodzić taką powłokę. Oprócz trwałości zaletą jest dobre przewodnictwo ciepła, nieprzywiedlność powłoki i właściwości zachowujące składniki odżywcze obrabianych potraw. Minusem jest wysoka cena.

Dodaj komentarz

Top