Jesteś tutaj
Strona główna > Kuchnia i zdrowie

Wino słodkie w świecie winiarzy

Wielu specjalistów uważa, że tylko wina wytrawne są warte uwagi, zwłaszcza ze strony koneserów tych trunków. Tymczasem prawda jest taka, że to, czy wino jest faktycznie dobre jakościowo w dużej mierze nie zależy od jego walorów smakowych, a raczej od bukietu. Również wina słodkie mogą być niezwykle cenione w świecie winiarzy.

W niektórych kręgach istnieje zasada, że jeśli wino musi długo leżakować, to nie może być słodkie – bo naturalna słodycz zanika wraz z uwalnianiem się bukietu smakowego. Tymczasem od wieków praktykowane są różne metody ulepszania smaku win w taki sposób, aby słodycz pochodziła jeszcze z tych samych owoców używanych w procesie produkcji trunku.

Wina dobre i niedobre

Każde dobre wino słodkie czerpie swój smak bezpośrednio ze słodyczy owoców, z których jest wytwarzane. Stwierdzenie odnośnie tego, że dobre, słodkie wina nie istnieją wzięło się przede wszystkim z praktyk uskutecznianych przez winiarzy wytwarzających tanie, niezbyt dobre jakościowo wino. W takich przypadkach wino stołowe jest najpierw fermentowane w normalnych procesie, a potem dosładzane… cukrem. Taka praktyka jest niedopuszczalna w ceniących się winnicach wytwarzających dobrej jakości trunek. Nawet niemieckie wina dosładzane sokami winogronowymi nie są mile widziane w grupie win z wyższej półki.

Praktyki z różnych zakątków świata

Istnieje kilka praktyk, które stosowane są przy wytwarzaniu win słodkich dobrych jakościowo. Zależnie od tego, z jakiego regionu wina słodkie pochodzą, winiarze praktykują najróżniejsze metody ich wytwarzania. Większość z nich jednak łączy fakt, że zazwyczaj wino o takim typie smaku nie leżakuje zbyt długo – w procesie fermentacji cały cukier przetwarzany jest na alkohol, dlatego wino długo leżakujące nie jest z zasady słodkie. Co więcej, należy pamiętać, że wina słodkie powinny być przechowywane, w odróżnieniu od wytrawnych, w pozycji stojącej.

Co zrobić, aby zatrzymać słodkość?

Jedną z popularniejszych praktyk jest zbieranie owoców w takim momencie, kiedy są najbardziej dojrzałe, a wręcz – przejrzałe. To pozwala na uzyskiwanie owoców z największą ilością cukru. W ten sposób wina słodkie leżakują przez jakiś czas, a następnie są gotowe do spożycia. Inaczej robi się w przypadku słodkiego portu, do którego w pewnym momencie dodaje się destylatu winnego. Jest on słodki, a jednocześnie zawiera sporo alkoholu, i tak uzyskuje się wino wzmacniane. Wszystkie te metody różnią się zarówno w stosunku do położenia winnicy, jak również rodzaju winogron stosowanych do wytwarzania wina. Co więcej, niektóre rody od wieków prowadzące winnice mają swoje pilnie strzeżone sposoby na najlepsze wina.

Dodaj komentarz

Top