Jesteś tutaj
Strona główna > Kuchnia i zdrowie

W jakiej formie Polacy spożywają owoce i warzywa?

Sezon na świeże owoce i warzywa w pełni. Właśnie w takiej formie Polacy lubią spożywać je najbardziej. Soczyste truskawki, słodkie maliny, pachnące słońcem pomidory czy chrupiące papryka i marchewka to niestety tylko sezonowe przysmaki. Sięgając po soki i musy owocowo-warzywne można jednak cieszyć się ich smakiem przez cały rok!

 

Ponad połowa Polaków (53,3%) potwierdza, że świeże warzywa są najlepszym uzupełnieniem codziennej diety w witaminy. Zdecydowana większość preferuje także świeże owoce – w takiej formie spożywa je aż 97,3% Polaków[1].

Prawidłowa dieta powinna zawierać co najmniej 400 g owoców i warzyw, najlepiej w różnych formach, podzielonych na minimum 5 porcji[2]. Polacy mimo, iż najbardziej lubią świeże owoce i warzywa to spożywają ich zdecydowanie za mało. Tylko 10% Polaków spożywa zalecane 5 porcji owoców a 7% – warzyw[3]. Główną przyczyną jest brak czasu – zarówno na zakup produktów, jak i ich przygotowanie. Jednak w każdej dziedzinie życia można znaleźć sprytne rozwiązania. „Warto podkreślić, że rekomendowane 400 g to absolutne minimum. Im większe spożycie warzyw i owoców tym mniejsze ryzyko zachorowania np. na nowotwory czy choroby układu krążenia. Dlatego podanie tych produktów na różny sposób np. w formie musów, może zwiększyć ich spożycie.” – mówi
dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, dietetyk.

W tym przypadku sposobem na uzupełnienie diety w warzywa i owoce są soki i musy. Dostępne są w wygodnych opakowaniach, które można zabrać ze sobą wszędzie. Dobrze sprawdzają się na pikniku czy wycieczce rowerowej. Mogą stanowić zarówno samodzielny posiłek, gdy poczujemy nagłe ssanie w żoładku, lub być dodatkiem do dań. Szklanka soku pomarańczowego do śniadania, zapewni energię na cały poranek. Natomiast sok pomidorowy jest ciekawą propozycją na pożywny i lekki podwieczorek. Szklanka (200 ml) soku pomidorowego dostarcza 500 mg potasu, który bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, układu nerwowego oraz utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi. Z kolei musy na bazie przecieru marchwiowego zawierają beta-karoten, czyli prowitaminę A, która podczas letnich kąpieli słonecznych zadba o wzrost i odnowę uszkodzonych komórek skóry. Musy mogą być również dopełnieniem pożywnego lunchu lub drugiego śniadania.

 

Polacy nadal nie zdają sobie sprawy, że soki i musy to produkty w pełni naturalne, wyprodukowane w 100% z owoców lub warzyw, bez użycia substancji konserwujących czy barwników. Soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne 100%, jak również 100% musy w dodatku nie są dosładzane. Są więc dobrym rozwiązaniem dla osób dbających o dobre samopoczucie i odpowiednio zbilansowaną dietę. Szklanka soku lub saszetka musu z powodzeniem może zastąpić jedną z pięciu porcji warzyw lub owoców. „Jest to szczególnie ważne bo nie zawsze mamy czas na przygotowywanie wartościowych warzywno-owocowych dań. Wówczas, siegając po sok czy mus, w łatwy sposób możemy uzupełnić porcję witamin, aby dłużej cieszyć się zdrowiem” – informuje dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.

 

Kampania „Soki i musy witaminy w SMART formie” jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Reczypospopolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wkład własny KUPS.

Więcej informacj na temat kampanii jest dostępnych na stronie www.sokiimusy.eu
oraz na fanpage „Żyj SMART” na Facebooku.

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) jest organizacją branżową zrzeszającą producentów soków oraz inne podmioty bezpośrednio współpracujące z branżą sokowniczą. Już od 1993 roku reprezentuje branże w inicjatywach krajowych i unijnych. Współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi oraz z krajowymi i międzynarodowymi organizacjami branżowymi. Działa również w interesie konsumentów, poprzez powołany Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów (DSK), dokładając wszelkich starań w celu stałego zapewnienia wysokiej jakości produktów sokowniczych. Dodatkowo w swojej działalności KUPS realizuje szereg działań promocyjno-edukacyjnych, propagując prawidłowe nawyki żywieniowe, w tym ideę 5 porcji warzyw i owoców, gdzie jedną z porcji może być szklanka soku.

Więcej informacji na temat KUPS jest dostępnych na stronie: www.kups.org.pl


[1] Badanie przeprowadzone przez Instytut Millward Brown w marcu i kwietniu 2015 r. na próbie 300 kobiet.

[2] World Health Report 2002. Reducing risks, promoting healthy life. Geneva, World Health Organization, 2002

[3] Badanie przeprowadzone przez Instytut Millward Brown w marcu i kwietniu 2015 r. na próbie 300 kobiet.

Źródło: Newseria.pl

fruit-700006_1280

Dodaj komentarz

Top