Jesteś tutaj
Strona główna > Kuchnia i zdrowie

Surowa, pieczona czy wędzona? Jaką rybę wybrać do sushi?

Sushi na dobre zadomowiło się w polskich kuchniach. Chętnie zamawiane online, często jest też przyrządzane samodzielnie. Wiele osób podejmuje próby własnoręcznego przygotowywania japońskiego specjału, ale… zwykle pojawia się wiele wątpliwości. Sprawdź, jaka ryba będzie najlepsza – dzięki temu przyrządzisz najlepsze sushi w Poznaniu. Takie, którego pozazdrości niejedna suszarnia.

 

Japonia jest jednym z tych krajów, w których spożycie ryb utrzymuje się na dość wysokim poziomie. Polski wynik jest dużo mniej imponujący, ale wszystko zdaje się zmierzać w lepszym kierunku – właśnie za sprawą sushi.

Surowa ryba najbliższa oryginałowi

Wiele lokali przyrządzających sushi w Poznaniu bazuje w dużej mierze na surowych rybach. Chodzi o to, by w maksymalnym stopniu zbliżyć się do oryginalnego przepisu. Warto bowiem mieć świadomość, że podstawą typowo japońskiego dania jest ryba surowa. Zwykle jest to łosoś albo tuńczyk.

Niestety nie każda ryba może być podawana w takiej postaci (np. węgorz), a i Polacy dość niechętnie podchodzą do ich spożywania bez uprzedniej obróbki termicznej.

Ryba wędzona równie popularna

Znacznie częściej niż ryba surowa spotykana jest ryba wędzona. Taki wariant cieszy się znacznie większą popularnością – zarówno z uwagi na kwestie bezpieczeństwa, jak i dużo szerszy wybór ryb.

Pieczona ryba rzadko wykorzystywana

Ryba pieczona z reguły należy do rzadkości, jeśli chodzi o przyrządzanie sushi. Jeżeli już się pojawia, to raczej w domowych wariantach tego japońskiego specjału.

Najlepsze gatunki ryb na sushi

Chociaż nie istnieją żadne ograniczenia, do przyrządzania sushi wykorzystuje się zaledwie kilka gatunków ryb.

  • Łosoś

Jest jedną z najczęściej wybieranych ryb, która może być podawana zarówno na surowo, jak i w formie wędzonej czy pieczonej.

Decydując się na sushi w roli głównej z łososiem, do przyrządzania tego dania nadaje się wyłącznie łosoś oceaniczny. Ryba hodowlana nie jest polecana.

  • Węgorz

Tę rybę bardzo często można spotkać w typowo japońskim sushi. Znany jako unagi podawany jest wyłącznie po termicznej obróbce, ponieważ jego krew jest trująca dla człowieka. Niestety w Polsce jest mało popularny z uwagi na bardzo wysoką cenę (ok. 200 zł za kg).

Węgorza opala się w celu wytopienia tłuszczu, a następnie grilluje.

  • Makrela

Makrela – z uwagi na łatwą dostępność – jest w Polsce bardzo popularna. Wykorzystuje się ją najczęściej w formie wędzonej.

W lokalach oferujących sushi w Poznaniu zwykle mięso tej ryby moczone jest w occie lub soku z cytryny. W ten sposób można podkreślić jej smak.

  • Tuńczyk

Tuńczyk jest rybą, która podnosi walory smakowe sushi. Mięso o krwistoczerwonym kolorze można spożywać na surowo, w formie zgrillowanej lub wędzonej.

Jakość i świeżość ma znaczenie

Aby sushi było wyśmienite, istotną rolę odgrywa nie tylko gatunek ryby. Należy zadbać przede wszystkim o jej jakość i świeżość. Zakupy warto zatem robić wyłącznie w sprawdzonych źródłach – szczególnie, gdy decydujesz się na sushi z surową rybą.

Dodaj komentarz

Top