Jesteś tutaj
Strona główna > Kuchnia i zdrowie

Stek z grilla – jak przygotować idealny?

Nie jest żadną tajemnicą, że stek to potrawa, którą ludzie aktywni fizycznie upodobali sobie w sposób szczególny. Nic dziwnego – w końcu ciężko o danie, które pomaga w tak dużym stopniu zwiększać naszą masę oraz budować i regenerować nasze mięśnie. Co w takim razie powinniśmy wiedzieć o stekach? W jaki sposób przygotować przepyszny stek z grilla?

 

Wołowina – sojusznik naszego organizmu

Dobre jakościowo mięso wołowe od dawna cieszy się zasłużoną sławą wśród sportowców, kulturystów czy trenerów. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, przynosi naszemu organizmowi cały szereg korzyści. Dla trenujących osób szczególnie zachęcające powinno wydać się to, że posiada bardzo duże ilości łatwo przyswajalnego białka, które przyspiesza wzrost i regenerację mięśni po treningu. Jej spożywanie sprzyja naszemu treningowi nawet bardziej niż popularna pierś z kurczaka (!). Wołowina jest mięsem o niewielkiej ilości tłuszczu, zawierającym spore ilości żelaza i witaminy B12, których niedobór odpowiada za powstawanie anemii. Solidny stek dostarcza naszemu organizmowi niezbędnej do jego funkcjonowania l-karnityny odpowiedzialnej za prawidłowe krążenie. W związku z tym, jeżeli budujemy swoją sylwetkę, dużo ćwiczymy lub po prostu dbamy o nasze zdrowie, warto włączyć potrawy z wołowiny do naszej diety.

 

Jak w takim razie jeść wołowinę zdrowo i smacznie?

Jeżeli chcemy zapewnić sobie smaczny i zdrowy posiłek z wołowiny, stek z grilla będzie dla nas świetnym wyborem. Jak jednak przyrządzić go, żeby wypadł najlepiej? Warto skorzystać z poniższego przepisu:

  1. Polędwicę płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czyścimy nożem mięso ze skrawków tłuszczu i błon.
  2. Przygotowujemy marynatę: miażdżymy ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu, siekamy czosnek, rozmaryn i suszone liście laurowe. Mieszamy wszystko i zalewamy oliwą. Oczywiście możemy dowolnie eksperymentować z przyprawami. Pamiętajmy, że marynata nadaje mięsu charakter, dlatego nie żałujmy przypraw (oczywiście nie przesadzajmy także w drugą stronę).
  3. Wkładamy mięso do tak przygotowanej marynaty do lodówki na dobę, pod przykryciem, kilka razy obracając mięso w ciągu dnia.
  4. Wyjmujemy polędwicę i wykrajamy z niej steki. Wielkość zależy od naszych preferencji, najlepiej jednak żeby nie ważyły więcej niż 250g.
  5. Kładziemy mięso na dobrze rozgrzanym grillu i smażymy w odpowiadającym nam stopniu. Jeżeli nie mieliśmy do tej pory do czynienia ze stekami, większości odpowiadają te średnio wysmażone. Pamiętajmy, że stek z polędwicy wołowej powinniśmy obrócić na drugą stronę tylko raz. Na podstawie: Stek z grilla: niebo w gębie w Men’s Health.

To oczywiście jeden z wielu wariantów przygotowywania steków, czy wołowiny jako takiej. Jest to mięso zapewniające duże walory smakowe i wariantów mamy naprawdę sporo. Warto eksperymentować, aby co chwila zaskakiwać nasze podniebienie na nowo.

Wołowina, nieważne w jaki sposób przyrządzona, czy to w formie steku z grilla, czy gulaszu, może zaskoczyć ,nie tylko wspaniałymi walorami smakowymi, ale stanowić także pełnowartościowy posiłek, zapewniający naszemu organizmowi niezbędnych do jego funkcjonowania składników. Dlatego nie ma żadnych przeciwskazań, aby włączyć ją do naszej diety.

Dodaj komentarz

Top