Jesteś tutaj
Strona główna > Kuchnia i zdrowie

Polacy jedzą za mało owoców i warzyw!

Badania przeprowadzone przez instytut badawczy Millward Brown[1] dowodzą, że w diecie Polaków ciągle jest za mało warzyw i owoców. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia minimalne dzienne zapotrzebowanie na owoce i warzywa wynosi  400 g, które najlepiej podzielić na 5 porcji[2]. Istnieją łatwe i szybkie sposoby na uzupełnienie niedoborów warzyw i owoców.

 

Warzywa i owoce są istotnym elementem profilaktyki wielu chorób, w tym nowotworów[3]. Zawierają cenne dla ludzkiego organizmu błonnik, witaminy i składniki mineralne. Coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę z pozytywnych właściwości warzyw i owoców. Mimo to ich dieta ciągle jest w nie zbyt uboga. Tylko 10% Polaków spożywa zalecane 4-5 porcji owoców a 7% – warzyw. 2-3 porcji warzyw spożywa 40% Polaków, natomiast owoców – 44%[4].

Głównym winowajcą znikomego spożycia warzyw i owoców przez Polaków jest brak czasu. Pełnowartościowe posiłki zastępowane są szybkimi, powszechnie dostępnymi, gotowymi przekąskami. Polacy nie zdają sobie sprawy, że wartościowe produkty są równie łatwo dostępne. Takimi produktami są soki i musy, które posiadają takie same właściwości jak owoce i warzywa.

Światowa Organizacja Zdrowia potwierdza, że szklanka soku owocowego lub owocowo-warzywnego (200 ml) z powodzeniem może stanowić porcję owoców lub warzyw w ciągu dnia[5]. Soki są to w pełni naturalne produkty, otrzymywane wyłącznie z owoców i warzyw, bez dodatku cukru i substancji konserwujących. Dla przykładu szklanka soku pomarańczowego do śniadania to spora dawka witaminy C, która zapewni energię na cały poranek.

Wartościową przekąskę stanowią musy owocowe lub owocowo-warzywne, które są jeszcze mało znanym produktem na polskim rynku. Dostępne są w wygodnych saszetkach, które można zabrać ze sobą wszędzie i sięgnąć po nie w dowolnej chwili w ciągu dnia. Warto dodać, że musy to produkty w pełni naturalne, wyprodukowane w 100% z przetartych owoców.

Włączając do codziennej diety soki i musy w sprytny sposób można uzupełnić niedobory warzyw
i owoców.

 

Kampania „Soki i musy witaminy w SMART formie” jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Reczpospopolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wkład własny KUPS.

 

Więcej informacji na temat kampanii jest dostępnych na stronie www.sokiimusy.eu
oraz na fanpage „Żyj SMART” na Facebooku.

 

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) jest organizacją branżową zrzeszającą producentów soków oraz inne podmioty bezpośrednio współpracujące z branżą sokowniczą. Już od 1993 roku reprezentuje branże w inicjatywach krajowych i unijnych. Współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi oraz z krajowymi i międzynarodowymi organizacjami branżowymi. Działa również w interesie konsumentów, poprzez powołany Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów (DSK), dokładając wszelkich starań w celu stałego zapewnienia wysokiej jakości produktów sokowniczych. Dodatkowo w swojej działalności KUPS realizuje szereg działań promocyjno-edukacyjnych, propagując prawidłowe nawyki żywieniowe, w tym ideę 5 porcji warzyw i owoców, gdzie jedną z porcji może być szklanka soku.

 

Więcej informacji na temat KUPS jest dostępnych na stronie: www.kups.org.pl

 


[1] Badanie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków przeprowadzone przez Instytut Millward Brown w marcu
i kwietniu 2015 r. na próbie 300 kobiet.

[2] World Health Report 2002. Reducing risks, promoting healthy life. Geneva, World Health Organization, 2002

[3] http://www.izz.waw.pl/pl/strona-gowna/3-aktualnoci/aktualnoci/533-mozemy-uciec-przed-rakiem

[4] Badanie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków przeprowadzone przez Instytut Millward Brown w marcu
i kwietniu 2015 r. na próbie 300 kobiet.

[5] World Health Report 2002. Reducing risks, promoting healthy life. Geneva, World Health Organization, 2002

Źródło: Newseria

fruits-82524_1280

Dodaj komentarz

Top