Jesteś tutaj
Strona główna > Kuchnia i zdrowie

Mętny sok naturalny z jabłek – dlaczego lepszy od klarownego?

Wzbogacony miąższem sok naturalny z jabłek przewyższa swoimi właściwościami te klarowne, które nie posiadają tak wielu cennych składników. Jak wynika z badań, mętne soki zawierają cztery razy więcej związków z grupy polifenoli, wykazujących się działaniem przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i przeciwalergicznym. Co więcej, hamują procesy starzenia się skóry, zabijając wolne rodniki. Wszystko to sprawia, że w naszej codziennej diecie powinny znajdować się dwie szklanki tegoż soku dziennie.

Mętny sok naturalny z jabłek

Jak dowodzą kolejne badania, klarowne soki pozbawione są pektyn, witaminy C oraz związków polifenolowych, co sprawia, że niestety wykazują się niewielką aktywnością przeciwutleniającą. Rozwiązaniem tej sytuacji są soki wzbogacone miąższem, których produkcja odbywa się bez obróbki enzymatycznej, filtracji i klarowania. Wszystko to sprawia, że zawierają w składzie więcej bioaktywnych polifenoli. Co ważne, ogromne pokłady składników wykazujących się działaniem przeciwnowotworowym, zapobiegają rozwojowi komórek rakowych.

sok naturalnyCenne flawonoidy

Soki naturalne mętne z jabłek wyróżniają się czterokrotnie większą zawartością flawonoidów. To związki przeciwutleniające, o wiele skuteczniejsze od znanej wszystkim witaminy C i E. Mają zdolność usuwania wolnych rodników, które nie tylko przyczyniają się do procesów starzeniowych skóry, ale również odpowiedzialne są za rozwój nowotworów.

Proces klarowania

Przejrzyste soki jabłkowe, choć wyglądają estetycznie, w zasadzie niewiele mają wspólnego ze zdrowym stylem życia. W ich składzie bowiem nie znajdziemy witaminy C, pektyn czy flawonoidów, obniżających wysoki poziom cholesterolu. Proces klarowania polega na tym, że w procesie produkcji dodaje się żelatynę, bentonit oraz zol krzemionkową, które zapewniają przejrzysty, klarowny charakter, kosztem utraty cennych składników.

Skoro zatem klarowny sok naturalny z jabłek jest uboższy w witaminy, dlaczego na sklepowych półkach tak wiele ich się znajduje? Odpowiedź jest prosta. Wytworzenie przejrzystego napoju jest tańsze i zarazem prostsze. Wielu ludzi nie zdaje sobie również sprawy, że są niemalże bezwartościowe. Do produkcji mętnego soku, nie tylko potrzeba dobrych gatunkowo jabłek, ale również cały proces produkcji jest trudniejszy. W rezultacie koszt jednostkowy takiego towaru jest o wiele wyższy. Mając zatem do wyboru tańszy i droższy sok pochodzący z tego samego owocu, znaczne grono klientów (z całkowitej niewiedzy) nie będzie chciało przepłacać i wybierze ten w korzystniejszej cenie.

Dodaj komentarz

Top