Jesteś tutaj
Strona główna > Kuchnia i zdrowie

Masło czy margaryna – co lepsze dla zdrowia?

W ciągu dnia każda z nas zjada średnio kilka kromek chleba. Zazwyczaj smarujemy je tłuszczem roślinnym lub zwierzęcym. W tym miejscu pojawia się pytanie, który z nich jest dla nas lepszy: masło czy margaryna? Niestety, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Kiedyś uważano, że masło ma znaczną przewagę nad margaryną, jednak obecnie wiele badań pokazuje, że niekoniecznie jest to prawda. Na pewno teza ta nie ma zastosowania w każdym przypadku, ponieważ to czy masło czy margaryna są lepsze, zależy od indywidulanych czynników. Wybierają rodzaj tłuszczu, który zagości w naszej diecie, musimy wziąć pod uwagę nasze potrzeby zdrowotne, wiek i inne produkty, które spożywamy.Zobaczcie, kiedy lepiej zaprosić do naszej kuchni masło, a kiedy margarynę.

Masło czy margaryna – skład

Mimo tego, że zarówno masło, jak i margaryna mają podobne przeznaczenie, są to inne produkty pod względem składu i pochodzenia.Prawdziwe masło powstaje wyłącznie ze śmietanki i ewentualnie mogą być do niego dodane sól i naturalne barwniki. To produkt pochodzenia zwierzęcego: musi znajdować się minimum 80% tłuszczu mlecznego. Z tego powodu zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu – nie jest więc wskazane dla osób zagrożonych chorobami układu sercowo-naczyniowego, otyłych czy cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Margaryna to natomiast tłuszcz roślinny w stałym stanie skupienia o lepszym składzie kwasów nienasyconych.

Masło czy margaryna – argumenty za masłem

Aby pomóc Wam zdecydować czy masło czy margaryna są dla Was lepsze, przedstawimy argumenty, które przemawiają za każdym z tych produktów.

  • Masło jest lepiej przyswajalne przez nasz organizm i łatwiej trawione niż margaryna
  • Nie zawiera kwasów trans, które może mieć w swoim składzie margaryna (przed zakupem margaryny upewnijmy się, że zawartość kwasów trans w niej nie przekracza 1g na 100g)
  • Masło dostarcza naturalnej witaminy D i A, dlatego pomaga organizmowi przetrwać zimę i niedobór promieni słonecznych
  • Zarówno masło, jak i margaryna są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E. Jednak zawarte w maśle witaminy są pochodzenia naturalnego, a margaryna jest o nie wzbogacana sztucznie.
  • Masło jest ważnym składnikiem diety dzieci, kobiet w ciąży i matek karmiących

Masło czy margaryna – argumenty za margaryną

  • Margaryny są zazwyczaj mniej kaloryczne niż masło
  • Margaryna ma mniej kwasów nasyconych, a więcej kwasów jedno- i wielonienasyconych, które są korzystniejsze dla naszego organizmu.
  • Zazwyczaj jest tańsza niż masło
  • Znacznie łatwiej się ją rozsmarowuj po wyjęciu z lodówki, niż masło

Masło czy margaryna – ocena

Podsumowując nasze rozważania czy masło czy margaryna są dla nas lepszymi produktami musimy jednoznacznie stwierdzić: to zależy 😉 Masło ma swoje duże zalety, jeżeli jest w 100% naturalne. Musimy na to zwrócić uwagę przy zakupie, ponieważ ten produkt spożywczy jest często fałszowany. Możemy sparować nimi kanapki, ale nie wolno używać go do smażenia.

  • Jeżeli w naszej diecie jest dużo tłuszczy zwierzęcych, wówczas zrezygnujemy z masła na rzecz margaryny.

I na koniec podstawowa zasada: przy wyborze masła i margaryny najważniejsza jest jakość: niskogatunkowe masło będzie gorsze niż doskonała margaryna i odwrotnie.

butter-596296_1280

Dodaj komentarz

Top