Jesteś tutaj
Strona główna > Kuchnia i zdrowie

Kiszonki, jogurty, cytrusy jako produkty wzbogacające florę bakteryjną

Flora bakteryjna przewodu pokarmowego to nieodłączny element naszego zdrowego funkcjonowania. Zapewnia ona nie tylko właściwe trawienie, ale przede wszystkim stoi na straży odporności. Właśnie dlatego trzeba ją nieustannie budować i odbudowywać. Pomocne okazują się między innymi probiotyki, prebiotyki i synbiotyki zawarte w kiszonkach, jogurtach, czy cytrusach.

Bakterie z grzybami, czyli przekleństwo i błogosławieństwo

W naszych jelitach znajduje się źródło naszego zdrowia. W jelicie cienkim, jelicie grubym oraz odbytnicy, żyją bakterie, grzyby i pierwotniaki, które pomagają w trawieniu i przede wszystkim wspomagają odporność. Twierdzi się nawet, że od stanu jelit i znajdującej lub nieznajdującej się w nich flory bakteryjnej zależy nasze życie i nasza śmierć. To dowód, że nie wszystkie bakterie i grzyby należy eliminować, o niektóre trzeba wręcz zabiegać. Życie z nimi stanowi poniekąd symbiozę. Mikroorganizmy znajdują w naszym organizmie korzystne środowisko do życia, a nasz organizm za sprawą mikroorganizmów w nim obecnych lepiej funkcjonuje. Florę bakteryjną żyjącą w przewodzie pokarmowym tworzą między innymi: bacteroides, bifidobacterium, clostridium, escherischia coli, eubacterium, lactobacillus, ps. aerugnosa, staphylococcus, streptokoki, vibrionaceae. Niektóre z nich powodują negatywne działanie jak: toksynotwórczość, produkcję siarczanów, syntezę karcynogenów oraz gazowanie. Niemal wszystkie jednak odpowiadają jednocześnie za tak pozytywne działanie jak: zwiększanie stopnia wykorzystywania składników żywności, hamowanie rozwoju patogenów, syntezę witamin oraz immunomodulację.

Kiszonki, jogurty, cytrusy – naturalne produkty wspomagające wzrost flory bakteryjnej przewodu pokarmowego

Florę bakteryjną wzbogaca się poprzez przyjmowanie trzech rodzajów biotyków: probiotyków, prebiotyków i synbiotyków. Biotyki te należy przyjmować zwłaszcza przy przyjmowaniu antybiotyków. Probiotyki znajdują się w jogurtach oraz wszelkich rodzajach koszonek, jak na przykład w kiszonych ogórkach, w kiszonej kapuście i w kiszonych buraczkach. Prebiotyki kryją się z kolei w wielu produktach pochodzenia roślinnego, przykładowo w pomarańczach, grejpfrutach, cytrynach, limonkach i mandarynkach.

 

Sprawdź Jogurt L+ na: https://www.alezielonysklep.pl/probiotyki/jogurt-l_p5023.html.

 

Substancje wpływające na florę bakteryjną przewodu pokarmowego

 

Antybiotyki Substancje eliminujące

szkodliwą oraz pożyteczną florę bakteryjną jelit

Biotyki Substancje budujące oraz odbudowujące

pożyteczną florę bakteryjną jelit

1. Probiotyki Substancje zawierające żywe kultury bakterii

 

2. Prebiotyki Substancje zawierające czynniki

stymulujące rozwój żywych kultur bakterii

3. Synbiotyki Substancje zawierające żywe kultury bakterii

oraz czynniki stymulujące rozwój żywych kultur bakterii

 

Dodaj komentarz

Top