Jesteś tutaj
Strona główna > Kuchnia i zdrowie

Kawowe ziarno – jak wybrać najlepszy gatunek?

Dla wielu z nas kawa jest najważniejszym napojem, a często nawet posiłkiem dnia. Wiąże się z nią wiele zwyczajów, tradycji i ceremoniałów, dlatego jest tak ważnym w wielu kulturach napojem. Wstajemy zatem rano i pierwsze, co robimy, to włączenie ekspresu do kawy. Następnie dajemy sobie chwilę na dojście do siebie i rozbudzenie się przed czekającymi na nas wyzwaniami dnia, a pomaga nam w tym właśnie nasza mała czarna. Zapraszamy kogoś „na kawę”, co w domyśle oznacza przyjemną, niezobowiązującą i klimatyczną pogawędkę.

kawa ziarnistaMiłośnicy kawy dzielą się na różne grupy w zależności od preferencji smakowych i „mocowych”. Jedni lubią delektować się delikatnymi w smaku, wykwintnymi kawami mrożonymi, z dużą ilością spienionego mleka lub dodatkami w postaci czekolady, syropu albo przypraw. Inni tolerują jedynie mocną, świeżo zmieloną małą czarną, której zadaniem jest wstrzyknięcie kofeiny prosto w żyły i błyskawiczne dodanie energii na resztę dnia. Jedni i drudzy doceniają możliwość wypicia doskonałej gatunkowo kawy świeżo zmielonej i doskonale przyrządzonej.

Dlaczego kawa ziarnista?

Kawa ziarnista jest dużo droższa od tej zmielonej. Występuje w postaci ziaren zbieranych bezpośrednio z drzew kawowca w klimacie międzyzwrotnikowym, ale poddanych paleniu celem uzyskania niepowtarzalnego, mocnego aromatu, smaku i wydobycia cennych pobudzających właściwości. Ziarna kawy przeznaczone są nie do bezpośredniego zaparzania, lecz do zmielenia w specjalnym młynku do kawy, bądź też do użytku w ekspresach ciśnieniowych. Jest z tym nieco więcej pracy, ale też walory smakowe, zapachowe, no i świeżość tak przygotowanego naparu są warte całego zamieszania.

Arabica a Robusta

W sklepach możemy dostać kawę ziarnistą głównie w dwóch gatunkach: arabica i robusta (pozostałe są zdecydowanie mniej dostępne, głównie w specjalistycznych sklepach kawowych). Udział w światowym rynku produkcji arabiki wynosi 70%, podczas gdy robusty – 30%. Jednak to właśnie arabica jest droższa. Wynika to z jej właściwości smakowych i pobudzających. Arabica jest kawą ziarnistą o nieco łagodniejszym smaku i zawiera od 1 do 1,5% kofeiny. Dla porównania, robusta zawiera 2-2,5% kofeiny, jest w smaku ostrzejsza i bardziej gorzka.

Jaką kawę wybrać?

Do sporządzania kawy, która ma mieć walory bardziej degustacyjne niż pobudzające, lepsza będzie arabica o łagodniejszym smaku, aromacie i mocy. Z kolei jeśli traktujemy kawę jako naturalny kopniak mocy potrzebnej do pracy i nie przeszkadza nam jej cierpki, ostry smak, wybierzmy robustę, której walory na pewno przypadną nam do gustu. Na rynku dostępne są mieszanki obu tych gatunków, dzięki czemu można uraczyć nasze podniebienie kawą o zróżnicowanych smakach.

One thought on “Kawowe ziarno – jak wybrać najlepszy gatunek?

Dodaj komentarz

Top