Jesteś tutaj
Strona główna > Gadżety

Drożdże dla Twojego wina

Bez tych mikroskopijnych grzybów nie powstałoby ani wino, ani piwo, ani żaden inny alkohol-drożdże. I choć występują one naturalnie w skórkach winogron, to dzisiaj, przy samodzielnym procesie winifikacji, nikt nie polega już tylko na nich. Opierając się jedynie na drożdżach naturalnych, nie jesteśmy w stanie przewidzieć smaku i mocy naszego wina. Dlatego każdy winiarz powinien zaopatrzyć się w specjalistyczne drożdże winiarskie.

Drożdże drożdżom nie równe

Jak już wspomnieliśmy, drożdże naturalnie występują w owocach. Można by więc stwierdzić, że wystarczą nam one do procesu fermentacji. Niestety, nie wspomagając się drożdżami winiarskimi, trudno nam będzie określić czas fermentacji i moc alkoholu. Nie jesteśmy w stanie kontrolować procesu i ryzykujemy utratą całego napoju i pysznych owoców. W sytuacji, gdy specjalistyczne drożdże winiarskie są niezwykle tanie i możemy z łatwością dostać je nie tylko w sklepach internetowych (tj. Winodomowe.pl) , ale także w niektórych marketach budowniczych, czy sklepach ogrodniczych, nie warto ryzykować. Specjalistyczne drożdże winiarskie to gwarancja udanego procesu fermentacji i smacznego wina.

drożdze winiarskieDwa rodzaje drożdży winiarskich

Drożdże winiarskie dzieli się na dwa podstawowe typy-aktywne i pasywne. Jaka jest różnica? Najprościej mówiąc, drożdże aktywne są gotowe do użycia od razu po zakupie i rozpakowaniu, kiedy pasywne wymagają pewnego przygotowania. Przy drożdżach aktywnych po prostu wsypujemy zawartość paczki do miski, dodajemy trochę ciepłej wody i oczywiście cukier i po kilkunastu minutach tak zaprawione drożdże winiarskie możemy dodać do świeżo wyciśniętego soku. Natomiast pasywne drożdże winiarskie występujące bardzo często jak susz wymagają od nas przygotowania „matki drożdżowej”. Przepis na nią z łatwością można znaleźć w sieci.

Uniwersalne drożdże winiarskie?

Owszem, istnieją takie. Tzw. uniwersalne drożdże winiarskie sprawdzają się z każdym rodzajem owoców i możemy uzyskać za ich pomocą każde wino-czerwone, białe, różowe… Jeśli więc rozpoczynamy dopiero naszą przygodę z produkcją wina i nie jesteśmy pewni, jakie drożdże winiarskie powinniśmy wybrać, te uniwersalne będą dobrym wyborem. Należy jednak pamiętać, że wino, które uzyskamy za ich pomocą, będzie się charakteryzować dosyć wysokim procentem zawartego w nich alkoholu. Oprócz drożdży uniwersalnych na rynku dostępne są także odmiany odpowiednie dla określonych typów trunku-i tak z opisów produktów łatwo wywnioskować, że przy produkcji czerwonych win sprawdzą się drożdże typu malaga oraz burgund, a tokay i sherry będą idealne do win białych.

Dodaj komentarz

Top