Jesteś tutaj
Strona główna > Kuchnia i zdrowie

Dieta bezglutenowa – zalety jej stosowania

Jedną z popularniejszych ostatnio diet okazuje się dieta bezglutenowa. Polega na wykluczeniu z jadłospisu glutenu, czyli specyficznego rodzaju białka. Każdemu wyjdzie ona na zdrowie – tym uczulonym na gluten, jak też tym nieuczulonym na niego.

Gluten – specyficzny rodzaj białka

Gluten to specyficzny rodzaj białka. Stanowi on mieszaninę takich białek roślinnych jak glutenina i gliadyna. Występuje przede wszystkim w ziarnach niektórych zbóż: pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie. Ponadto mogą, ale nie muszą, zawierać go: wyroby mięsne, wyroby garmażeryjne, wędliny, sery, cukierki, piwo, jogurty i desery.

 

Tolerancja a nietolerancja glutenu

Na świecie żyje 1% osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. Spożywanie przez nich tego składnika doprowadza do wyniszczania ich organizmu. Pozostałe 99% osób gluten toleruje. Mimo to w świat poszła informacja jakoby szkodził on wszystkim. Gluten nie ma specjalnych właściwości odżywczych, ale nie czyni też żadnych problemów dla organizmu. Świadczy o tym chociażby fakt, że znajduje się niemal w każdym pieczywie, a pieczywo stanowi podstawę piramidy żywieniowej. Jeśli więc gluten by szkodził, nasz gatunek dawno by wymarł.

 

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa to ostatnio jedna z popularniejszych diet. Jej stosowanie wymagane jest dla osób z nietolerancją glutenu, natomiast nie ma żadnych przeciwskazań, aby podjęły ją również osoby tolerujące to białko. Nietolerancja glutenu, określana jako celiakia, stanowi zanik kosmków jelita, wynikający z zaburzonej reakcji układu immunologicznego na spożywany gluten. Celiakia objawia się biegunkami, wymiotami, zahamowaniem przyrostu masy ciała, wahaniami nastrojów, apatią i osłabieniem. Dieta bezglutenowa po pierwsze chroni przed niepożądanymi reakcjami, a po drugie pomaga w zachowaniu sylwetki i wpływa na lepsze samopoczucie. Naukowcy jednak spierają się co do zgodności tych ostatnich tez z rzeczywistymi działaniami. Efektem tego, jeśli ktoś lubi na przykład pieczywo z pszenicy czy żyta, a nie szkodzi mu ono, może, ale nie musi podejmować diety bezglutenowej.

Zastosowanie diety bezglutenowej, może w znaczącym stopniu zmienić twoje życie! Lepsze samopoczucie i więcej energii – jeżeli chcesz spróbować takiej diety, przepisy i porady znajdziesz pod adresem – https://www.alezielonysklep.pl/9263-dieta-bezglutenowa

Co jeść, a czego nie jeść na diecie bezglutenowej

Na diecie bezglutenowej nie można jeść zwykłego pieczywa. Z pomocą przychodzi pieczywo bezglutenowe. Kalorycznie niemal nie różnią się, co tylko dowodzi, że diety bezglutenowej nie traktuje się jako diety odchudzającej. Wolno jeść warzywa, które zawsze dostarczają organizmowi wielu witamin i cennych składników. Nie wolno jeść chrupek ziemniaczanych, chipsów ziemniaczanych, paluszków, precelków i krakersów. Wolno jeść natomiast chrupki kukurydziane, chipsy kukurydziane, popcorn i ciastka ryżowe. Przede wszystkim jednak trzeba spożywać produkty oznaczone znakiem przekreślonego kłosa.

Dodaj komentarz

Top