Jesteś tutaj
Strona główna > Kuchnia i zdrowie

ABC parzenia herbaty

Herbata jest obecna w Polsce od ponad trzech stuleci i początkowo była wykorzystywana tylko jako środek leczniczy, zapobiegający przeziębieniu czy nudnościom. Jej walory smakowe zostały docenione dopiero w XIX wieku dzięki Rosjanom, którzy zaszczepili w Polakach zwyczaj parzenia herbaty w samowarze. Przygotowywana w ten sposób, z dodatkiem cukru, kusiła swym intensywnym aromatem i smakiem. Dużo później, w czasach PRL-u, ze względu na dużą dostępność, herbata królowała na polskich stołach, w przeciwieństwie do kawy, która była dobrem luksusowym. Obecnie, jak wynika z badań przeprowadzonych przez markę BRITA, aż 94%[1] z nas deklaruje spożywanie herbaty każdego dnia, co czyni ją jednym z najbardziej popularnych napojów, zaraz obok kawy.

Herbata idealna – co się na nią składa?

Współcześnie półki sklepowe kuszą bogatym asortymentem herbat przeróżnymi odmianami,
w wersji klasycznej bądź z dodatkami. Chcąc w pełni delektować się ich smakiem, warto wiedzieć, jak należy przyrządzać napary herbaciane, by nie straciły swoich cennych właściwości.

Według Joanny Bożek, ekspertki marki BRITA elementy, o które powinniśmy zadbać sporządzając napar to odpowiednio wybrany susz, naczynia i woda.

  • Wielkość liści uzależniajmy od tego, jaką intensywność naparu chcemy uzyskać. Im drobniejszy susz zastosujemy do przyrządzenia napoju, tym mocniejszą esencję uzyskamy. Wybierając herbatę z dodatkami, sprawdźmy czy rzeczywiście znajdują się one w jej składzie. Bywa, że są to jedynie sztuczne aromaty.
  • Pamiętajmy o wyborze naczynia o odpowiedniej objętości, aby liście mogły się rozwinąć. Jeżeli parzymy herbatę tylko dla siebie, użyjmy naczynia o maksymalnej pojemności 300 ml,
    dla dwóch osób optymalne będzie między 500 a 600 ml. Przy zaparzaniu herbaty warto użyć dwóch naczyń – jednego do parzenia, a drugiego do przelania gotowego naparu.
  • Zwracajmy uwagę na wodę, którą wybieramy do parzenia herbaty, ponieważ jest ona bardzo ważnym składnikiem naparu herbacianego. Twarda woda jest nieodpowiednia, ponieważ napój przygotowany na jej bazie będzie mętny, a na jego powierzchni powstanie nieapetyczny osad. Najlepiej jest używać świeżej wody o obniżonym poziomie twardości np. wody filtrowanej BRITA, która ma neutralny smak i zapach.

 

Smaczna woda to pyszna herbata

Do przygotowania herbaty jej pasjonaci chętnie sięgają po wodę butelkowaną. Często wybór pada na wody średnio lub wysokozmineralizowane, które nie są właściwe do przyrządzania napojów gorących ze względu na zbyt wysoki poziom twardości. Joanna Bożek uważa, że woda o odpowiednich właściwościach to jeden z ważniejszych składników smacznej herbaty, ale sposób jej przygotowania zależy także od typu suszu: Metodę parzenia, czyli temperaturę wody i czas zaparzania musimy dostosować do gatunku herbaty, z którym mamy do czynienia. Największą popularnością cieszy się herbata czarna, którą należy parzyć przez 3-5 minut, wodą o temperaturze 100° C. Niezależnie od wybranej odmiany, pamiętajmy o odcedzeniu liści od naparu po czasie sugerowanym na opakowaniu oraz stosowaniu wody o temperaturze nie wyższej niż zalecana. Do przygotowywania herbaty wykorzystujmy świeżo zagotowaną wodę. Nie należy jej gotować dwa razy, ponieważ traci wówczas tlen i napój ma gorszy smak. Napar powinniśmy wypić w ciągu 15 minut od zaparzenia, po upływie tego czasu nie będzie już tak smaczny i aromatyczny.

Napar herbaciany w 98% składa się z wody, która silnie wpływa na smak, zapach i wygląd napoju.
Baza dobrej jakości, jaką jest woda filtrowana, to nie tylko gwarancja pysznego smaku, ale również oszczędność czasu i pieniędzy. Niezależnie od tego, jaki rodzaj herbaty wybieramy, przestrzegajmy zasad sztuki jej parzenia i stawiajmy na surowce wysokiej jakości. Pozwolą nam one w pełni cieszyć się walorami smakowymi naparu. Pamiętajmy o tym, że właściwie zaparzona herbata to sposób na relaks i dobre samopoczucie.

 


[1] Badanie przeprowadzone przez Millward Brown na zlecenie marki BRITA, metodologia badania: CATI, N=700, grudzień 2014.

cup-829527_1280

One thought on “ABC parzenia herbaty

  1. O tak, woda potrafi niesamowicie zmienić smak herbaty :). Choć twarda jest ponoć ogólnie zdrowsza, bo ma więcej minerałów. Jednak do herbaty – zwłaszcza delikatnej – się nie nadaje.

Dodaj komentarz

Top