Jesteś tutaj
Strona główna > Kuchnia i zdrowie

5 zdrowych produktów, które tanio i szybko przygotowujesz z blenderem

Blender w kuchni ma szerokie zainteresowanie. Jeżeli jeszcze go nie masz, warto sprawdzić razem z nami, jakie pyszne, zdrowe i tanie produkty można z nim przygotować!

Masło orzechowe

W sklepach znajdziemy wiele różnych maseł orzechowych, ale wiele z nich ma dodatek cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy oleju palmowego. Z kolei te naturalne kosztują dość dużo – za mały słoiczek zapłacimy nawet ponad 20 złotych.

Możemy jednak przygotować masło orzechowe w blenderze! W tym celu potrzebujemy mocny blender kielichowy lub blender z malakserem. Możemy wykonać masło z orzechów arachidowych, ale też innych – nerkowca, orzechów macadamia, orzechów laskowych czy migdałów.

Domowa mąka

Mąka ryżowa, sojowa, z nerkowców oraz innych orzechów nie jest tania. To doskonałe uzupełnienie zdrowej diety i alternatywa dla zwykłem mąki dla osób chorujących na celiakię oraz mających nietolerancję glutenu.

Z blenderem szybko i wygodnie przygotujemy taką ilość mąki, która będzie nam potrzebna. Zawsze możemy mieć świeżą porcję pod ręką!

Chałwa z miodem

Chałwa dostępna w sklepach często ma wiele niezdrowych dodatków, na przykład syrop glukozowo-fruktozowy. Możemy jednak przygotować smaczną chałwę samodzielnie. W tym celu potrzebujemy sezamu oraz miodu.

Sezam podprażamy krótko na patelni, uważając, aby się nie przypalił i nie stał się gorzki. Studzimy go, wkładamy do blendera i dodajemy trochę miodu. Rozdrabniamy i uzupełniamy miodem, aby uzyskać plastyczna masę. Możemy też dodać do chałwy kakao, olejek waniliowy lub pistacje.

Pesto

W sklepach znajdziemy pesto w niskich cenach, ale często zamiast oliwy ma olej słonecznikowy, a orzeszki piniowe zastąpione są nerkowcami lub innymi orzechami.

Z blenderem możemy przygotować dla siebie oryginalne, świeże i zdrowe pesto z liści bazylii lub z suszonych pomidorów. Wystarczy chwilka!

Koktajle

Blender jest również niezastąpiony w przygotowywaniu smakowitych koktajli z warzyw czy z owoców łączonych z sokami, wodą czy mlekiem.

Możemy w tym celu wykorzystać zarówno model kielichowy, jak i ręczny. Nawet tani blender poradzi sobie z takim zadaniem w mig.

Dodaj komentarz

Top